Информационна среща по кариерно ориентиране

    На 16.01.2020 г. се проведе информационна среща по кариерно ориентиране с учениците от XII –те класове на Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р А. Златаров“ – Бургас. Кампанията се реализира съвместно с Центъра за подкрепа за личностно развитие – Бургас. Събитието се проведе в конферентната зала на Учебно производствен комплекс „Младост“ към ПГТ и премина при засилен интерес. На срещата преподаватели от Университет „Проф. д-р А. Златаров“ информираха учениците за приема и условията за кандидатстване. Учениците имаха възможност да задават въпроси на преподавателите и получиха множество информационни материали.
    Предстои информационна среща на учениците от XII – те класове и с преподаватели на Бургаски свободен университет.
    Целта на информационните срещи е да се подпомогнат зрелостниците да вземат най-правилното решение за своето образование и бъдеща реализация.

   

Международен ден на думата „БЛАГОДАРЯ“

   По инициатива на Ученическия съвет в Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас се проведе мероприятие за отбелязване на международния ден на думата „БЛАГОДАРЯ“ на 11 януари. В поставена във фоайето на гимназията кутия, учениците отправяха послания, чрез които благодарят на свои съученици, учители и ръководство. Благодарствените картички бяха доставени до своите адресати и предизвикаха много приятни емоции. Инициативата бе организирана и реализирана от XI E клас с класен ръководител г-жа Снежана Димитрова.

Националната седмица на четенето

   По повод Националната седмица на четенето Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ инициира и се включи като партьор в поредица от събития, целящи създаване на благоприятна среда за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността сред гимназистите.
    Във фоайето на училището и в учебните кабинети бяха представени тематични презентации, табла и портфолиа. Проведоха се училищен кръг на Олимпиадата по български език и литература и читателско рали под надслов „Ние четем на роден и чужд език“.
    Ученици от клубовете по интереси посетиха музеи, литературни срещи в дома на писателя и различни отдели на Регионална библиотека „П.К.Яворов“.
    Завършек на Националната седмица на четенето в ПГТ "Проф. д-р Асен Златаров" постави изявата на единадесетокласниците от клуб „Завесата се вдига“, които с помощта на свои съученици от гимназията представиха творби на Западноевропейския, Руския и Българския романтизъм в оригинал. Участниците в това мероприятие показаха, че в нашето училище се подготвят не само професионалисти в областта на туризма, но и талантливи млади хора с богата душевност, които са способни да усетят фините вибрации на душата на твореца и да говорят на нейния език.

Първо място от конкурса за коледна картичка „Рождество Христово“ 2019 за ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“

    Нашата ученичка Златина Комитова от Х клас е класирана на първо място на конкурса за коледна картичка “Рождество Христово“ 2019, организиран от Община Бургас и Център за подкрепа на личностното развитие.
Група ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ взеха участие в конкурса в две от възрастовите групи: V – VIII клас и IX – XII клас. Нашите ученици се представиха успешно със седем картички, от които една беше класирана от компетентното жури на I-во място, което е повод за гордост, както за наградената ученичка, така и за нейната учителка – г-жа Еожени Иванова.
    Награждаването на отличените творби ще бъде на 19.12.2019г. от 16:30 часа в храм „Света Богородица“ Бургас.

Участие на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ на коледния базар „Тиха нощ“ във Ваграйн, Австрия

   С огромен интерес протече участието на ученици и учители от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ в ежегодно организирания коледен базар в ски – курортното градче Ваграйн в Австрийските Алпи. Жителите и гостите на градчето се насладиха на домашно приготвените пити, погачи, различни видове баници, тиквеници, коледните меденки, традиционно българската лютеница, кьопоолу, кисело мляко и други традиционни български ястия. Най – голям интерес предизвика традиционната българска баница с кисело мляко.
    Организатор на събитието беше музеят Stille Nacht Museum im Pflegerschlössl, който всяка година кани представители на различни държави да покажат пред местните граждани и туристите своите култура, традиции и танци. Тази година, по идея на г-жа Радостина Иванова – Мишинева, почетен консул на Австрия в България, организаторите предоставиха възможността на Бургаски регион да представи страната ни и част от богатите български традиции.
    Г-жа Иванова – Мишинева, от своя страна, любезно покани част от екипа на ПГТ „ Проф. д-р Асен Златаров“ също да участва в коледния базар със своята експозиция от празнични хлябове и типични български ястия.
   
    Освен участието в коледния базар, по време на престоя си в курортното градче, домакините бяха организирали специално посещение на местната гимназия по туризъм в близко селище, където директор, учители и ученици се срещнаха и разговаряха с австрийските си колеги. Домакините посрещнаха гостите, разказаха им за обучението по различните специалности, по които се обучават учениците, разведоха ги из различните кабинети, кухни и отлично оборудвани специализирани кабинети и ги гостиха богато с типични австрийски гозби.     Официалната визита завърши в топла приятелска обстановка с обещания за бъдеща съвместна работа по общи проекти и размяна на бъдещи визити между двете училища.

   

ПГТ „Проф. д-р А. Златаров“ получи сертификат за значителен принос в доброволчески каузи и участие във форум „Заедно творим добро“

   Председателят на Ученическия съвет Живко Желев от XI Д клас представи реализирани доброволчески инициативи на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас на форум „Заедно творим добро“. Инициатор и организатор на първия ежегоден форум за доброволчеството е Дирекция „Младежки дейности“ към Община Бургас. Форумът се проведе на 11.12.2019 г. в Експозиционен център флора – Бургас. На него присъстваха представители на ученически съвети, родителски настоятелства, педагози, психолози, неправителствени организации, които споделяха своите инициативи. Нашият ученик разказа за някои от реализираните в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ мероприятия по обществено-значими теми на доброволен принцип и от доброволци: благотворителни каузи за събиране на средства и вещи за нуждаещи се; кръводаряване от пълнолетни ученици; помощ на бездомните животни; кампания „Дари капачка – спаси живот“; обучения на доброволци по темата за трафика; участие в „Поход на свободата“ и много други. Голяма част от тези дейности са по инициатива на Ученическия съвет, като в тях се включват и голяма част от учениците на гимназията.
    Убедени сме, че доброволчеството е една от най-силните форми на социална активност, която помага с малки стъпки всеки ден да живеем в по-отговорно и сплотено общество!

   
уч. год.
2019/20

Вкусни рибни рецепти на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ включени в кулинарния сборник за Никулден

   Гимназията по туризъм участва със свои рецепти в тазгодишния кулинарен сборник с рецепти за Никулден, който община Бургас издава по традиция за 6 декември - празника на град Бургас и Никулден.
    Сборникът с вкусни бургаски гозби се раздава безплатно всяка година на този ден на бургаската общественост и на всички любители на нестандартните рибни рецепти.
    Професионалният екип на училището се включи в издаването на сборника с две свои авторски рецепти – „Скумрия на фурна с тиква и зеленчуци“ и „Риба в бекон с листа от лапад“. Рецептите също така бяха публикувани на страниците на кулинарната рубрика на вестник „24 часа“, за да могат да достигнат до повече любители на рибните ястия, които да усетят духа на морето и да превърнат своя празник в едно неповторимо кулинарно приключение.


Професионална гимназия по туризъм ,,Проф. д-р Асен Златаров” се включи в отбелязването на 1 декември - Световен ден за борба със СПИН

   ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров” взе активно участие в организираната от община Бургас младежка среща с викторина, посветена на 1 декември - Световния ден за борба със СПИН. Отборът на училището бе представен от Юзлем Юмер, Яница Димова и Каролина Кирова, ученици съответно в IX “ж”, IX “е” и IX “б” клас. Срещата бе организирана от Отдел ,,Спорт и превенции“ към Дирекция ,,Социални дейности, здравеопазване и спорт“, Община Бургас.
    Основната цел на събитието бе да даде възможност да си припомним тъжната реалност на епидемията, която въпреки постигнатия от научните изследвания напредък и нови терапии, продължава своята неконтролирана прогресия. Всеки ден 14 000 младежи на възраст между 15 и 24 години се заразяват с ХИВ / СПИН по света.
   За своето отлично представяне на викторината нашите ученици получиха награди.


   

   По инициатива на Ученическия съвет в Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас се проведе мероприятие за отбелязване на Сетовния ден за борбата със СПИН. Инициативата се проведе съвместно с медицинските лица на училището. На учениците бяха раздадени множество брошури с информация по темата. Ученици от Ученическия съвет изработиха и поставиха табла, разположени във фоайето на гимназията с важни послания към техните съученици. В междучасията закачиха ученици и учители с червена панделка – символ на отиващия си живот, която да напомня за опасността от СПИН и необходимостта от информираност. Учениците призоваха още да бъдем толерантни към хората живеещи с ХИВ – вируса.

   

ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ участва в информационния форум „Базар на професиите“

   ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас бе представен на информационния форум „Базар на професиите“ от учениците Камелия Тодорова, Денка Димитрова от XII К клас и Васил Захариев от XII Г клас. Събитието, което се проведе на 23.11.2019г. в ОУ „Елин Пелин“, бе организирано от Центъра за подкрепа на личностното развитие и Община Бургас, съвместно с РУО – Бургас. Това е неговото трето издание, на което присъстваха представители на 20 училища от общината. Целта на инициативата е да подпомогне учениците от VI и VII клас при избора им на учебно заведение, в което да продължат образованието си.
   Събитието премина при засилен интерес от страна на ученици и родители. Камелия, Денка и Васил раздадоха брошури и разказаха за своето училище на кандидат – гимназистите, които са изправени пред богат избор за бъдещата си професия.


Професионална гимназия по туризъм”Проф.д-р Асен Златаров” се включи в отбелязването на световната седмица на предприемачеството

   На 23.11.2019г. клуб “Финансова грамотност” към ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ с ръководител г-жа Мария Тонева проведе открит урок на тема: „Създаване на бизнес план по идеен проект” с ученици от XI г и XI д клас. Урокът бе част от планираната работна програма на клуба за занимания по интереси, както и за отбелязване на световната седмица на предприемачеството. Той започна с презентация на тема как да направим бизнес план, след което учениците бяха разпределени на 3 отбора по 6 - 7 човека, които работиха върху създаването на бизнес план на хотел, ресторант и туристическа агенция. За изготвянето му те трябваше да използват своите теоретични знания и практически умения. Специални гости на събитието бяха управителят на хотел Аква - г- н Борис Минчев, г - жа Димитрина Запрянова - заместник директор по учебната дейност и г - н Николай Димитров - заместник директор по АСД, колеги учители и ученици от гимназията. Всички ученици, които взеха активно участие в открития урок получиха грамоти за участие.


   

Ученици от ПГТ „ Проф. д-р Асен Златаров” и деца от ЦДГ „Ханс Кристиян Андерсен”- гр. Бургас отбелязаха Деня на християнското семейство

   На 21 ноември ученици от клуб „Перо и меч” към ПГТ „ Проф. д-р Асен Златаров”- гр. Бургас, изнесоха празнична програма пред дечица от 4.б група от ЦДГ „Ханс Кристиян Андерсен”. Поводът бе големият християнски празник Въведение Богородично , известен още като Ден на християнското семейство. Чрез рецитал, песни, танци и разкази младежите разясниха на малчуганите същността , традициите и обичаите на този значим семеен празник . Бе проведено и литературно четене на приказки , от които децата трябваше да извлекат поука, утвърждаваща основни нравствени ценности, свързани с възпитанието в семейна среда.
   Букет от приятни емоции стопли сърцата на присъстващите и им помогна да усетят духа на празничния ден, а децата получиха ценен житейски урок- да обичат и да уважават родителите си и да бъдат благодарни за грижите и подкрепата ,които получават от семейството.


   

Световен ден за възпоменание на загиналите при ПТП

   Седмицата между 11 и 15 ноември беше изпълнена с много дейности и участие на учениците от ПГТ "Проф. д- р Асен Златаров" по повод отбелязване на Световния ден за възпоменание на загиналите при ПТП.
    На 11 ноември във фойето на училището бе открита изложба с постери на учениците, чрез които те отправят своите послания за спазване на правилата за движение и важността на човешкия живот. Изложбата непрекъснато се обновява и показва активната позиция на нашите ученици.
    През цялата седмица на училищната медия е пусната презентация, която отразява проблема с ПТП, представя актуална информация за положението и провокира ученици да се замислят по този въпрос.
   Денят е представен и в Часа на класа от класните ръководители пред класовете им.
   Изработени са стикери по повод на деня, които са поставени в класните стаи, за да провокират учениците към отговорно отношение, както като пешеходци, така и като шофьори - XII клас.
   Кулминацията в дейностите бе на 14.XI. 2019г., когато 28 ученици от 8 и 9 клас се срещнаха с представители на ОД на МВР - Бургас, в конферентната зала на УПК "Младост". Наши гости бяха Комисар Неделчо Рачев и Цветелина Рандева - говорител и PR на ОД на МВР. Гимназията бе представена от Николай Димитров - ЗДАД, Ива Миткова - Председател на УК по БДП и Илияна Илиева - член на комисията по БДП. Дискусията, която се проведе бе динамична и интересна, учениците бяха провокирани да задават много и важни въпроси, диалогът бе конструктивен и ползотворен. Срещата доведе и до отправяне на предложения от Ива Миткова, във връзка с обезопасяването на района около гимназията и възловото кръстовище, с цел опазване здравето и живота на учениците. Мероприятието бе отразено и в електронната преса, в изданията Бургасинфо и Флагман.

   

Толерантността като обединител срещу омразата

   Учениците от Xв и Xж клас на ПГТ ,, Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Бургас взеха активно участие в дискусия на младежка кръгла маса, организирана от Центъра за еврейско- българско сътрудничество ,,Алеф“ в партньорство с Областна управа- Бургас на 14.11.19 год. на тема ,,Толерантността като обединител срещу омразата. Гости на дискусионния форум бяха г-н Вълчо Чолаков / Областен управител за Бургас/, г-жа Йорданка Ананиева /Зам. кмет ,, Култура и образование“/, представители на други организации. По време на кръглата маса бе представена презентация по темата, а ученичката Хафисе Хасан Мехмедали от нашата гимназия прочете есе, разкриващо силата на толерантността в съвременното общество. Всички участници изказаха своите мнения по темата, разгледаха се аспектите на толерантността като понятие и възможност за сътрудничество, готовност за взаимодействия, уважение на равенството, недискриминацията, зачитане на различието, безкористност.
    След дискусията бе изнесен концерт, представящ традиционното изкуство на етносите, живеещи в Бургас- българи, турци, арменци, евреи, гърци, руснаци, украинци, роми.

Обучение – превенция на насилието   Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас участва в дейности по проект „Safe community – safe children”, изпълняван от Асоциация „Деметра“ – Бургас. Проектът реализира програми за превенция на насилието и злоупотребата с деца и младежи. Взаимстван е и опитът на Обединеното кралство.
    През месец септември 2019 г. по проекта се реализира обучение от Асоциация „Деметра“ за представяне на програмата за обучение на учениците пред представители на участващите училища и инспекторите от детска педагогическа стая.
    През месец ноември 2019 г. в Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас стартира обучението по превенция на насилието с ученици от VIII -те класове. Предстои да бъдат обучени и гимназисти от IX –те класове. Обучителите са професионалисти от Асоциация „Деметра“ и студенти от двата бургаски университета, преминали специално обучение от английски специалисти.

ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ бе домакин на деца от ЦДГ” Ханс Кристиян Андерсен” по време на седмицата на „здравословното хранене“, организирана от Община Бургас

   На 7.11. 2019 г. ПГТ„Проф. д-р Асен Златаров” посрещна деца от 4 б група на ЦДГ „Ханс Кристиян Андерсен” – гр. Бургас във връзка с обявените от Община Бургас тематични дни на здравословното хранене под надслов „Вкусна есен”. Темата на изнесеното занятие беше „Култура на хранене”. Под ръководството на г-жа Донка Калудова и в присъствието на директора г-жа Силвия Пехливанова ученичките Женя Дакалиева и Жанета Батакчиева от XI “г” клас демонстрираха умения за подреждане на маса и за сервиране на ястия, след което помогнаха на децата да се превърнат в малки симпатични сервитьори.
    Целта на това мероприятие бе малчуганите да се запознаят с етикета на масата, който трябва да спазват - да придобият умения и навици как да се държат добре по време на хранене, да се научат да поставят правилно прибори и посуда и да ги използват адекватно. След уроците по сервиране малките гости посетиха и Учебна кухня №1, където наблюдаваха занятие по готварство на учениците от XII “в” клас под ръководството на г-жа Ганка Ангелова и се снимаха с какичките и батковците за спомен.
    Резултатът от този практически урок беше, че забавлявайки се децата успяха да заздравят поставената в семейството и в детската градина основа на добрите навици и обноски и да се убедят, че когато масата е красиво подредена, тя създава естетическа наслада и привлича хората.

   

Обучение на педагогически специалисти от ПГТ на тема „Индивидуализиране на обучението с електронни учебни системи” по Проект „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“ BG05M20R001 – 2.010-0001

    В периода от 1 до 3 ноември 2019г. част от педагогическия колектив на Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”- гр. Бургас, взе участие в изнесено обучение на тема „Индивидуализиране на обучението с електронни учебни системи”. Обучението се проведе в планинския курорт Пампорово от софтуерно консултантската фирма ОРАК Инженеринг – доставчик на обучителната услуга.
    Целта на обучението бе усвояване на знания и формиране на умения и компетентности, свързани с използването на иновативни методи в преподаването; запознаване с електронни ресурси за проверка на знанията и за оценяване на учебните резултати - работа с Google инструменти, създаване на Classroom, запознаване с учебната платформа Kahoot и др.
    Лектор на обучението беше Гинка Гамсъзова- действащ учител по математика и информационни технологии, която бе любезна да сподели методите, които прилага в своята индивидуална педагогическа практика.
   
    На педагогическите специалисти бе предоставена възможност сами да работят с приложения в електронни програми, които в последствие успешно да използват в процеса на обучение. За повишаване на интереса, мотивацията и емоционалното преживяване по време на обучението, участниците се включиха в група за решаване на готови online тестове, създадоха свои тестове и анкети, вмъкваха видео файлове и изображения.
    Учителите и ръководителите, участващи в проекта, считат, че усвоените по време на обучението знания и умения лесно ще бъдат прилагани в бъдещата работа с учениците, което би допринесло за допълване и разнообразяване на обучителния процес в училище.

Дни на отворените врати

    В периода от 29.10 до 31.10 2019 г. в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров” бяха изнесени открити уроци по здравословно хранене на тема „Добра храна, добър живот!” пред ученици от ОУ „Братя Миладинови”, ОУ „Пейо Яворов“ и ОУ „Васил Априлов“, гр. Бургас.
    Целта на занятията е да се подчертае важността на здравословното хранене за живота на човека. Активно участие в мероприятието взеха учениците от XIe и XIIe клас и техните преподавателиинж. Петя Желязкова, инж. Снежа Димитрова, инж. Румяна Червенкова и инж. Мирослава Павлова.
    Компетентните учители и усмихнатите ученици отговориха на всички въпроси и, разбира се, почерпиха гостите със соленки и сладки, разяснявайки, че вкусните изделия са дело на възпитаници на гимназията, приготвени специално за събитието и за бъдещите ученици на Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“.
    Живият контакт и непринуденото общуване между възпитаниците на Професионалната гимназия и кандидат - гимназистите придадоха смисъл на събитието и го превърнаха в неформална, интересна, емоционална и ползотворна среща, която успя да накара всички да повярват, че животът в Професионалната гимназия по туризъм е интересен и вкусен!

   

Информационна среща по проект „Национална EURES мрежа“

    На 30.10.2019 г. 25 завършващи средното си образование ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас участваха в информационна среща по проект „Национална EURES мрежа“. Срещата бе организирана от Агенцията по заетостта, като член на мрежата за сътрудничество между обществените служби за заетост на държавите от Европейското икономическо пространство и се проведе в зала на Експозиционен център Флора Бургас.
    В кампанията зрелостниците получиха информация за създадената европейска мрежа за трудова мобилност – обявени свободни работни места, начин за кандидатстване в Европа, изготвяне на автобиография, кариерни дни, интервюта за работа, трудови борси, както и предстоящи събития за търсещи работа и работодатели. Във втората част на срещата бяха запознати с предоставянето на нови услуги, проекти и възможности за младите хора, предлагани от Агенцията по заетостта.
    Участващите ученици са представители от всичките 10 – паралелки зрелостници на ПГТ и ще запознаят останалите с информацията на принципа „Връстници обучават връстници“.

   

Бургаската художествна галерия „Петко Задгорски“


    На 28.10.2019 г., учениците от X Г , X Д, X Е и X Ж клас на Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р А. Златаров“ – Бургас посетиха Бургаската художествна галерия „Петко Задгорски“. В обявения за неучебен ден, гимназистите разгледаха изложба на художника Димитър Казаков, който е признат не само за майстор на маслената живопис, но и за творец, владеещ до съвършенство акварела, литографията и смесените техники. Художникът е признат у нас и по целия свят. Представял е изложби в най-престижните галерии в Ню Йорк, Париж, Мадрид, Виена, Токио и др.

Европейския ден за борба с трафика на хора

    Ученици от Ха и Хв клас от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“, заедно със своите класни ръководители и други над 100 младежи и девойки от бургаските гимназии се включиха в мълчаливото шествие по централните бургаски улици „Александровска“ и „Богориди“, отбелязвайки чрез „Поход за свободата“ Европейския ден за борба с трафика на хора, който се проведе на 19 октомври.
    Инициативата се провежда за пети пореден път, организирана е от Комисията за борба с трафика на хора в гр. Бургас и от фондация „Кампания А21“ и цели да се повиши информираността на обществото за проблема и да се ангажират младите хора в популяризирането и превенцията му.
    Нашите ученици участват винаги активно в подобни инициативи и мероприятия, защото осъзнават важността на проблема с трафика на хора в днешния глобален свят.

   

Национална информационна кампания на МО "Бъди войник"

    На 19.09.2019 г. (четвъртък) ученици от деветите и десети класове на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Бургас посетиха инициативите на националната информационна кампания на Министерство на отбраната „Бъди войник“, която имаше за цел да запознае учениците с възможностите за реализация, които предоставя службата в българската армия.
    Учениците с интерес разгледаха изложението, на което се запознаха с употребата на различни предпазни средства, използвани в армията,
с устройството на различни видове стрелково оръжие и не на последно място с начините за кандидатстване в армията и с възможностите, които това дава на младите хора.
    В 18:30 ч. учениците на ПГТ присъстваха на концерта на изпълнители от представителния ансамбъл на въоръжените сили, които изпълниха музикални произведения от своя репертоар.

Официално откриване на новата 2019/2020 учебна година

    Тържественото издигане на националния трибагреник постави началото на официалното откриване на новата 2019/2020 учебна година в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Бургас.
    Директорът на училището, г-жа Силвия Пехливанова, приветства сърдечно ученици, учители, родители и гости. Прочетени бяха поздравителни адреси от Кмета на Община Бургас, г-н Димитър Николов, Зам.-кмета по Култура и образование, г-жа Йорданка Ананиева, Началника на РУО Бургас, г-жа Виолета Илиева.
    По стара българска традиция, новоприетите ученици бяха посрещнати от девойки в български носии с пита и мед, менче вода за късмет и пожелания за ново успешно начало. След празничната програма ученици и учители влязоха в класните стаи с ведро настроение и готовност за нови предизвикателства.

Официално откриха обновения Учебно-производствен комплекс "Младост" към гимназията по туризъм

    Община Бургас реконструира изцяло обекта по проект "Подобряване качеството на професионалното образование чрез модернизация на образователната инфраструктура в шест професионални гимназии в гр. Бургас", процедура "Подкрепа за професионалните училища в Република България".
    Модерната база разполага с класически ресторант с капацитет от 116 места, открита тераса с 60 места и заведение за бързо хранене за 70 посетители. Осигурен е специален достъп за хора с увреждания. В залите е монтирано LED осветление, климатични системи поддържат комфортна температура в помещенията за хранене.
    В реновираната база е монтирана система за топла вода, която се захранва от 5 слънчеви панела, разположени на покрива на сградата. Кухните са обзаведени с нови модерни уреди и инструменти, благодарение на които в тях може да се приготвят всякакви ястия и рецепти.
    Една от новостите в учебно-производствения комплекс е конферентната зала с капацитет за 60 души. Тя е оборудвана с голям екран и различни системи, които позволяват провеждането на семинари и презентации.

   

    В обновената база ще се обучават 1000 деца от Професионалната гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас. В часовете по практика те ще усвояват от своите преподаватели тънкостите в ресторантьорството и готварството.
    При откриването на комплекса възпитаници на гимназията демонстрираха своите умения и изненадаха гостите с интересни и изискани блюда.
    "В тази база ще се обучават високо конкурентни кадри за бизнеса и туризма в Бургаски регион и България. Кулинарията и качественото хранене ще ни дадат шанс да излезем от рамките на летния туристически сезон и да разширим мащабите на туризма в нашия регион. Убеден съм, че тази база ще привлече повече деца, които ще искат да се запишат в Гимназията по туризъм, защото тя е с най-висок стандарт на обучение", каза кметът Димитър Николов.
    "Горди сме, че участваме в реализирането на подобен знаков проект, който затвърждава Бургас като важен център за бизнес, образование, култура и туризъм. Проектът е послания, че Община Бургас инвестира в професионалното образование. Чрез него ние търсим успешния подход в обучението и реализацията на нашите кадри", каза директорът на ПГТ Силвия Пехливанова.

   

ПГТ "Проф.д-р Асен Златаров" представи кулинарни произведения на фестивала "Заедно в Бургас”

    С креативни кулинарни произведения на тема: „Българска национална кухня” се представиха преподаватели и възпитаници на гимназията по туризъм във вечерта на българската култура и кулинария пред Пантеона в Морската градина. Събитието е част от програмата на фестивала "Заедно в Бургас", организиран от Община Бургас. Възхищението на посетителите на фестивала събраха кулинарни карвинг произведения от диня, пъпеш и червено цвекло и един от най-модните за летните месеци десерт - поширани плодове. Ябълки и круши бяха приготвени по френски метод на готвене и поднесени с крем от традиционни български продукти като кисело мляко, сирене и пресни подправки. Гостите на фестивала имаха възможност да опитат и домашно направена лимонада. От екипа на бъдещите майстори готвачи издадоха, че рецептата е подготвена специално за събитието в бургаската морска градина. Преподаватели и ученици, бяха поздравени за доброто си представяне и интересните си идеи от почетния консул на Австрия доц. д-р Радостина Иванова - Мишинева и шеф - готвач Севда Димитрова.

     

26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици

 
    ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров” за поредна година участва със свои ученици в отбелязването на 26 юни – Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици. Учениците Вангел Димитров от X Д, Тодор Георгиев и Самуил Велински от VIII А клас взеха участие в традиционно организираната от Общински съвет по наркотични вещества – Бургас крос - щафета. Мероприятието се проведе под мотото „Аз избирам себе си!” на експозиционен център „Флора“, като всички участници бяха разпределени чрез жребий в 8 отбора. Нашите ученици се състезаваха в съвместен отбор с ученици от СУ „Иван Вазов“. Освен щафетата, на учениците бе поставена задача да съставят креативно мото, апелиращо против употребата на наркотици. За своето идейно мото и презентация възпитаниците на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас бяха отличени с II – ро място в категория „Креативност“ и получиха персонални награди.
   

Директор и учители на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ с поздравителен адрес и грамоти от кампанията „Това не си го правил“

    На стилна церемония в залата на БЧК, от името на Института за здравно образование и УМБАЛ – Бургас бяха връчени благодарствени грамоти на директора и на педагогически специалисти от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Бургас. Отличията са в знак на признателност за най-масовото участие на зрелостници и педагози от професионалната гимназия в кръводарителската кампания „Това не си го правил“. Организаторите акцентираха на факта, че значителен брой дванадесетокласници са избрали да отбележат своето завършване с участие в едно изключително благородно и хуманно дело. Подчерта се, че кампанията е получила толкова широк отзвук в училището, благодарение на пълното съдействие, оказано от директора г-жа Силвия Пехливанова; на разяснителната и организационна работа, извършена от педагогическия съветник г-жа Стоянка Петкова; на личния пример на преподаватели като учителя по история г-н Любомир Георгиев; на съдействието на класните ръководители г-ца Женя Гюлева, г-н Стефан Георгиев, г-жа Мирослава Павлова, г-н Здравко Златев, г-н Нейко Решовски. Всички участници и гости изразиха огромното си удовлетворение от постигнатото и споделиха, че искрено се надяват тази инициатива да се превърне в традиция, която да вдъхнови зрелостници и преподаватели от цялата страна да последват примера на положителния бургаски благотворителен модел. Събитието беше посветено и на отбелязването на Световния ден на кръводарителя – 14-ти юни.

     

ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ участва във фестивал „Шарено котле”

    Ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ представиха своите умения на кулинарния базар, част от фестивала „Шарено котле“ – култура и традиции на местните общности. Събитието се организира от читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985“ и Община Бургас. Идеята на организаторите е представители на по-големите етнически общности, населяващи територията на града, да се представят в този фестивал с традиционен фолклор от песни и танци, характерни ястия, предмети от бита, занаяти. В един ден, изпълнен с много настроение и цвят, опознавайки своите различия, хората да намерят нещата, които ги сближават и събират.
    Набраните средства от продажбата на ястията ще бъдат използвани за участие на ученици от “ТОХ-а” на Международен кулинарен фестивал.

Делегация от Република Таджикистан гостува в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”

    Целта на посещението на работната група от Република Таджикистан е обмяна на опит и запознаване с възможностите, които дава професионалното образование. Членовете на делегацията ще изработят доклад във връзка с реформирането на системата за професионалното образование и обучението на възрастни, в подкрепа на изпълнението на Националната стратегия за развитие на образованието на Република Таджикистан до 2020 г.
    Силвия Пехливанова директор на училището, посрещна гостите и представи специалностите, педагогическия екип и дейността на Професионалния квалификационен център. Презентация подготвена от Николай Димитров зам. директор на гимназията запозна гостите с добрите практики в професионалното образование и обучение и успехите на учениците от училището. Гостите опитаха и ястия от българската национална кухня, приготвени от ученици в часовете по практика. Членовете на делегацията аплодираха учителите по практика Росен Янакиев, Златина Гочева, Донка Калудова, Анна Тодорова и техните ученици за професионално изработените ястия представени по време на дегустацията.
   По време на срещата беше обсъден опитът на гимназията в подготовката на работна сила за пазара на труда и добрите практики в системата за начално професионално образование и обучение, и обучение на възрастни.
    Минка Янева зам. директор на гимназията представи пред гостите кабинетите по практика, след което гостите разгледаха и обновената сграда на учебния ресторант. За спомен от своето посещение в гимназията те получиха бурканче с манов мед с логото на гимназията и пожелание за дълъг и богат живот.
    На срещата присъстваха Деян Божинов старши експерт по Организация на средното образование и Дияна Петкова старши експерт по Приобщаващо образование от РУО Бургас, които поздравиха присъстващите и им пожелаха ползотворна работа по време на работната визита в България. Гостите изразиха желание подобни срещи за обмяна на опит и идеи да станат традиционни.
1 2 3 4

За контакт с нас

Бургас 8000, бул.„Стефан Стамболов” №53
тел: +359 56 545903
E-mail: pgtburgas19@gmail.com

В мрежата