ПГТ "Проф.д-р Асен Златаров" представи кулинарни произведения на фестивала "Заедно в Бургас”

    С креативни кулинарни произведения на тема: „Българска национална кухня” се представиха преподаватели и възпитаници на гимназията по туризъм във вечерта на българската култура и кулинария пред Пантеона в Морската градина. Събитието е част от програмата на фестивала "Заедно в Бургас", организиран от Община Бургас. Възхищението на посетителите на фестивала събраха кулинарни карвинг произведения от диня, пъпеш и червено цвекло и един от най-модните за летните месеци десерт - поширани плодове. Ябълки и круши бяха приготвени по френски метод на готвене и поднесени с крем от традиционни български продукти като кисело мляко, сирене и пресни подправки. Гостите на фестивала имаха възможност да опитат и домашно направена лимонада. От екипа на бъдещите майстори готвачи издадоха, че рецептата е подготвена специално за събитието в бургаската морска градина. Преподаватели и ученици, бяха поздравени за доброто си представяне и интересните си идеи от почетния консул на Австрия доц. д-р Радостина Иванова - Мишинева и шеф - готвач Севда Димитрова.

     

26 юни – Международен ден за борба със злоупотребата с наркотици

 
    ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров” за поредна година участва със свои ученици в отбелязването на 26 юни – Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици. Учениците Вангел Димитров от X Д, Тодор Георгиев и Самуил Велински от VIII А клас взеха участие в традиционно организираната от Общински съвет по наркотични вещества – Бургас крос - щафета. Мероприятието се проведе под мотото „Аз избирам себе си!” на експозиционен център „Флора“, като всички участници бяха разпределени чрез жребий в 8 отбора. Нашите ученици се състезаваха в съвместен отбор с ученици от СУ „Иван Вазов“. Освен щафетата, на учениците бе поставена задача да съставят креативно мото, апелиращо против употребата на наркотици. За своето идейно мото и презентация възпитаниците на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас бяха отличени с II – ро място в категория „Креативност“ и получиха персонални награди.
   

Директор и учители на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ с поздравителен адрес и грамоти от кампанията „Това не си го правил“

    На стилна церемония в залата на БЧК, от името на Института за здравно образование и УМБАЛ – Бургас бяха връчени благодарствени грамоти на директора и на педагогически специалисти от Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“ – гр. Бургас. Отличията са в знак на признателност за най-масовото участие на зрелостници и педагози от професионалната гимназия в кръводарителската кампания „Това не си го правил“. Организаторите акцентираха на факта, че значителен брой дванадесетокласници са избрали да отбележат своето завършване с участие в едно изключително благородно и хуманно дело. Подчерта се, че кампанията е получила толкова широк отзвук в училището, благодарение на пълното съдействие, оказано от директора г-жа Силвия Пехливанова; на разяснителната и организационна работа, извършена от педагогическия съветник г-жа Стоянка Петкова; на личния пример на преподаватели като учителя по история г-н Любомир Георгиев; на съдействието на класните ръководители г-ца Женя Гюлева, г-н Стефан Георгиев, г-жа Мирослава Павлова, г-н Здравко Златев, г-н Нейко Решовски. Всички участници и гости изразиха огромното си удовлетворение от постигнатото и споделиха, че искрено се надяват тази инициатива да се превърне в традиция, която да вдъхнови зрелостници и преподаватели от цялата страна да последват примера на положителния бургаски благотворителен модел. Събитието беше посветено и на отбелязването на Световния ден на кръводарителя – 14-ти юни.

     

ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ участва във фестивал „Шарено котле”

    Ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ представиха своите умения на кулинарния базар, част от фестивала „Шарено котле“ – култура и традиции на местните общности. Събитието се организира от читалище „Св. св. Кирил и Методий 1985“ и Община Бургас. Идеята на организаторите е представители на по-големите етнически общности, населяващи територията на града, да се представят в този фестивал с традиционен фолклор от песни и танци, характерни ястия, предмети от бита, занаяти. В един ден, изпълнен с много настроение и цвят, опознавайки своите различия, хората да намерят нещата, които ги сближават и събират.
    Набраните средства от продажбата на ястията ще бъдат използвани за участие на ученици от “ТОХ-а” на Международен кулинарен фестивал.

Делегация от Република Таджикистан гостува в Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”

    Целта на посещението на работната група от Република Таджикистан е обмяна на опит и запознаване с възможностите, които дава професионалното образование. Членовете на делегацията ще изработят доклад във връзка с реформирането на системата за професионалното образование и обучението на възрастни, в подкрепа на изпълнението на Националната стратегия за развитие на образованието на Република Таджикистан до 2020 г.
    Силвия Пехливанова директор на училището, посрещна гостите и представи специалностите, педагогическия екип и дейността на Професионалния квалификационен център. Презентация подготвена от Николай Димитров зам. директор на гимназията запозна гостите с добрите практики в професионалното образование и обучение и успехите на учениците от училището. Гостите опитаха и ястия от българската национална кухня, приготвени от ученици в часовете по практика. Членовете на делегацията аплодираха учителите по практика Росен Янакиев, Златина Гочева, Донка Калудова, Анна Тодорова и техните ученици за професионално изработените ястия представени по време на дегустацията.
   По време на срещата беше обсъден опитът на гимназията в подготовката на работна сила за пазара на труда и добрите практики в системата за начално професионално образование и обучение, и обучение на възрастни.
    Минка Янева зам. директор на гимназията представи пред гостите кабинетите по практика, след което гостите разгледаха и обновената сграда на учебния ресторант. За спомен от своето посещение в гимназията те получиха бурканче с манов мед с логото на гимназията и пожелание за дълъг и богат живот.
    На срещата присъстваха Деян Божинов старши експерт по Организация на средното образование и Дияна Петкова старши експерт по Приобщаващо образование от РУО Бургас, които поздравиха присъстващите и им пожелаха ползотворна работа по време на работната визита в България. Гостите изразиха желание подобни срещи за обмяна на опит и идеи да станат традиционни.
1 2 3

За контакт с нас

Бургас 8000, бул.„Стефан Стамболов” №53
тел: +359 56 545903
E-mail: toh_bs@abv.bg

В мрежата