15
Фев`19

Регионално състезание по професии

02.04.2019г. Бургас
   

Ученици от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ се класираха за участие в националното състезание за „Най – добър млад готвач“, „Най – добър млад сервитьор“ и „Най – добър млад хлебар – сладкар“





      Отборът на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Бургас участва в Регионалното състезание по професии, което се проведе от 27 до 29 март в Велинград. Състезанието се проведе по предварително установен регламент в категории „Най-добър млад готвач“, „Най-добър млад сервитьор“ и „Най-добър млад хлебар-сладкар“.
      В състезанието взеха участие 18 отбора на готвачи, 12 отбора на сервитьори и 10 отбора на хлебар-сладкари от професионалните гимназии на Асеновград, Бургас, Велинград, Котел, Кърджали, Павел баня, Пловдив, Поморие, Стара Загора, Слънчев бряг, Сливен, Хасково и Ямбол. Състезанията бяха оспорвани, а отличното представяне на участниците затрудни журито в крайната класация.

      В категорията „Най-добър млад готвач“ Божидара Михова от ХІІ клас, на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Бургас се класира на 6 място. Предястието, което приготви беше Пура с банична плънка, обвита в пелерина от бутер тесто, поднесена с бонбони от сирена. Основното ястие носеше името „Пролет край стария пън“ и представляваше Руладин от свинско бон филе и прошуто с гарнитура полента и поширана тиквичка.
      В категорията „Най-добър млад сервитьор“ се представи Пламена Петрова от ХІ клас, която се класира на 5 място. Задачата й беше да подготви маса за двама; да презентира и сервира асортимента, приготвен от готвача, придружен от подходящо вино; както и да декантира червено вино – техника за отделяне на утайката на виното.

      В категорията „Най-добър млад хлебар-сладкар“ Гюлсюм Юсеин заслужено спечели овациите на публиката, въпреки че се класира на 5 място. Нейната „фокача“, приготвена в два варианта – с розмарин и зехтин, с маслини и чери домати бе високо оценена от всички, които я дегустираха. Десертът, с който се представи беше деконструирана вариация на торта „Черна гора“, в изключително атрактивен и вкусен външен вид.
      Представянето на бургаския отбор получи отлични добри отзиви от жури, кулинарни специалисти и зрители. Учениците от ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ гр. Бургас продължават в следващия кръг на състезанието – Националния, който ще се проведе в гр. Пловдив между 18 – 20 април.


За контакт с нас

Бургас 8000, бул.„Стефан Стамболов” №53
тел: +359 56 545903
E-mail: toh_bs@abv.bg

В мрежата