16
Фев`18

Паронен празник на ПГТ

Бургас
   

               Ден на отворените врати

      По случай патронния празник Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”– гр. Бургас организира поредица дейности за отбелязване на тържествената дата- 133 години от рождението на патрона проф. Асен Христов Златаров.
      В навечерието на 60-та годишнина от основаването в училището се обучават 995 ученици по професиите хотелиер, администратор в хотелиерството, ресторантьор, организатор на туристическа дейност, готвач, техник- технолог в ХВП. От учебната 2016/2017 г. се провежда и обучение по дуална система за една паралелка ученици по професия «Готвач». Професионалната подготовка и възможностите за успешната реализация на възпитаниците на гимназията привличат ежегодно стотици кандидат-гимназисти.
      Гимназията разполага със съвременна учебна база- модерни кухни, учебни фурни, кабинети по сервиране, кабинет- хотелска рецепция, компютърни зали, физкултурен салон и библиотека. Учебните занятия се осъществявят от висококвалифицирани преподаватели с богат практически опит.
      На 16.02.2018г. в ПГТ гр. Бургас, се проведоха множество състезания: училищен кръг на Национално състезание по професии. за „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад сервитьор”, „Най-добър млад хлебар- сладкар”, състезание на историческа тематика по повод 140 години от Освобождението на България, състезание на клуб по Лего-роботика, състезание по български език, биология, химия, физика, шахмат, волейбол. По повод 140 години от Освобождението на България, на патронния празник, в училището гостува и изложба за освобождението на Бургас, предоставена любезно от Регионалния исторически музей.
      Гости на тържеството и участници в оценяването на състезателите бяха проф. Севдалина Турманова- зам. Областен управител, инж. Цанко Иванов – председател на БРТПП, инж. Яна Маркова- Община Бургас, г-жа Таня Новакова- секретар на СБУ Бургас, старши експерт Деян Божинов- РУО Бургас, председателят на училищното настоятелство, главни готвачи, мениджъри и собственици на известни заведения за обществено хранене в гр. Бургас.
      Възпитаниците на гимназията показаха разнородни интереси в безброй тематични направления, но най-атрактивни бяха професионалните състезания, в които се включиха ученици от 11. и 12. класове, както и ученици от 10 клас, обучавани по дуална система по ДОМИНО. Приготвените ястия се отличаваха с модерно художествено оформление и отлични вкусови качества, което затрудни избора на журито. Учениците, класирани на първо, второ и трето място ще представят ПГТ на регионалното състезание по професии през месец март 2018г. в гр.Ямбол.
      От името на гимназията изказваме благодарност за усилията на партньорските организации и подкрепата, която оказват в името на по-добрата професионална подготовка и икономическия растеж на Бургас и региона!01
Ное`17

Ден на народните будители

Бургас
   

               Национална седмица на четенето

      Във връзка с Деня на народните будители за 1 ноември в ПГТ „Проф д-р Асен Златаров“ – Бургас бе реализирано мероприятие на принципа „Връстници обучават връстници“. Виолета Георгиева и Жаклин Иванова от XI д клас подготвиха и представиха презентация за празника пред ученици от 8 и 9 клас. Инициативата има за цел формиране на национално и гражданско самосъзнание и идентичност на учениците.


23
Окт`17

Национална седмица на четенето

Бургас
   

               Национална седмица на четенето

      На 23.10.2017 г. в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – се откри „Национална седмица на четенето“ с обособен в училището кът „къщичка на книгата“. Седмицата бе открита от председателя на Ученическия съвет – Ива Петкова, която призова учениците за обич към българския език и четенето. В къщичката на книгите, учениците могат да оставят своя прочетена и да вземат друга книга, която да прочетат.
Седмицата ще премине със следните мероприятия:.
на 24.10.2017 г. – „маратон на четенето“; на 25.10.2017 г. от 13.10 часа „в света на книгите“ – рецитал; на 26.10.2017 г. „викторини“ и на 27.10.2017 г. – закриване на Националната седмица на четенето.


12
Окт`17

Френският шеф готвач Ален Тет в ПГТ

Бургас
   

               Френският шеф готвач Ален Тет в ПГТ

      Ален Тет е учител по готварство в професионална гимназия по хотелиерство Жорж Фреш в Монпелие. Училището приема всяка година по 900 ученицив профилите хтелиерство, сладкарство, производство на хляб и хлебни изделия, туризъм и готварство. Разполага с оборудвани 9 кухни, 4 ресторанта, специализирани зали по сладкарство и хлебопроизводство, както и с 12 хотелски стаи.
      Господин Тет преподава готварство от 2005г.,след като вече е бил шеф-готвач в ресторанта "Льо тру норман" в Сент Аман Лезо и след участието му в създаването на хотел-ресторант "Кло дьо Сериняк" в Кос и Диеж.


16
Сеп`17

Кампания “Да изчистим България заедно“

Бургас
   

               “Да изчистим България заедно“

        Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" гр.Бургас беше част от кампанията “Да изчистим България заедно“ Общо 21 доброволци- учители и ученици, с отлично настроение и ентусиазъм почистиха двора и прилежащите тротоари, за да докажат, че чистотата е грижа на всеки!


23
Юни`17

Призови места за учениците на ПГТ в конкурса „Аз готвя най-добре“

София
   

               Конкурс „Аз готвя най-добре“

       На 23 юни в Министерството на образованието и науката бяха връчени наградите на учениците, заели призовите места в конкурса „Аз готвя най-добре“, организиран от ДОМИНО на Швейцарската образователна група. Почетното второ място зае Костадин Джардов от Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“Бургас, а наградата за него- пътуване до Швейцария, където ще е гост на Ден на отворените врати на Швейцарската образователна група. На трето място в конкурса „Аз готвя най-добре“ се класира отново наша възпитаничка- Халиме Кралъ, която получи книга с рецепти и готварска престилка от музея на прочутия швейцарски майстор-готвач Антон Мозиман. След церемонията, под вещото ръководство на шеф Хюг Бутен, учениците приготвиха вкусни курабийки се превърнаха в шеф-готвачи в HRC Culinary Academy в София. Честито на победителите и напред към следващото предизвикателство!


03
Юни`17
Бургаски ученици преписаха „История славянобългарска“
Бургас
   


Бургаски ученици преписаха „История славянобългарска“

       Ученици от професионалната гимназия по туризъм в Бургас решиха да продължат делото на Паисий Хилендарски като преписаха неговата „История славянобългарска“. Деветокласниците се върнаха няколко столетия назад, когато Паисий поставя началото на възродителния процес у нас.
       „Тази тяхна инициатива е нещо уникално за днешния 21 век. Знам с какво се занимават тийнейджърите и писането не им е сред любимите занимания. За това наистина се гордея с това, което нашите ученици направиха“, каза Петя Кудева, която е преподавател по история в ПГТ „Проф. Д-р Асен Златаров“- Бургас.
       В едно от междучасията след часа по история, деветокласниците решили, че и те могат да съхранят нашата история, като препишат делото на Паисий. Направили списък с желаещите съученици и само за месец преписали цялото произведение.
       Това не е първият препис, който учениците от тази гимназия правят. Още през 2005 година техни връстници дават началото. Преписът ще бъде изложен в гимназията, като доказателство, че все още има родолюбиви ученици.
        Учениците от ІХ а клас преписали „История славянобългарска“ получиха своите грамоти за родолюбивото дело. Гости на събитието бяха г-жа Харизанова, представител на РУО Бургас, г-жа Иванка Делева и г-жа Яна Иванова, представители на РИМ Бургас. Десислава Лилова –началник отдел „Държавен архив“ Бургас , Анастасия Димитрова и Стоянка Деянкова представители също на „Държавен архив“ Бургас.
       Гостите поздравиха учениците за родолюбивото дело и им пожелаха много успехи, както и да обичат и съхраняват българската памет.
        Г-жа Павлина Градишка, Директор на ПГТ приветства възпитаниците на гимназията от ІХ а клас, получи преписа на „Историята“ от Биляна Тончева и раздаде грамоти на участниците в това значимо за училището дело - повод за гордост и пример за подражание.

20
Май`17
ХIII Нощ на музеите в Бургас
Бургас
    
                Европейска нощ на музеите

        На 20 май 2017 г., събота, от 18:00 ч. Регионален исторически музей-Бургас се включи за XIII поредна година в Европейската нощ на музеите. Открита бе изложбата „Епохата на цар Фердинанд“ – Представено бе в цялостен вид управлението на Фердинанд като княз и цар на България, неговата политическа, научна и културна дейност като владетел на българиет в края на 19 и нач. на 20 в. Публиката има възможност да чуе открити беседи за различните изложби от млади доброволци. 9 десетокласника от клуб „Величието на България“ на ПГТ „Проф. Асен Златаров“, посрещнаха и информираха многобройните гости на Историческия музея с интересни истории за предметите.
        Благодарим за достойното представяне пред бургаската културна общественост!


1 2 3

За контакт с нас

Бургас 8000, бул.„Стефан Стамболов” №53
тел: +359 56 545903
E-mail: toh_bs@abv.bg