Професионална гимназия по туризъм ” Проф. д-р Асен Златаров” отдаде почит на жертвите от Холокоста

 Бургас отдаде почит и отбеляза 80-тата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. На 9 март от център “Алеф” бе организирана възпоменателна церемония пред паметника на благодарността в нашия град. Учениците от ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров” бяха отново сред многобройните участници в събитието.

Своята признателност и благодарност към спасителите на българските евреи, изразиха:проф.Мария Нейкова-областен управител, Димитър Николов – кмет на гр. Бургас,проф.Севдалина Турманова-председател на Общинския съвет, Диана Саватева-зам. – кмет, епископ Йеротей-представител на Сливенската митрополия и Агатополски епископ Кирил Вълчев-директор на БТА, Калоян Калоянов-директор на ОДМВР Бургас. Специален гост на церемонията бе посланикът на Полша у нас Н. Пр. Мачей Шимански. В своята реч той подчерта, че е щастлив да бъде в град като Бургас-град на смели и сърцати българи. От трибуната прозвучаха имената на десетки смели бургазлии като:Динко Пръвчев-кмет на Бургас, Петко Росен, Петър Велчев, Жени Патева. Тези наши съграждани без страх съдействат в онова нечовешко време за спасяването на своите съграждани.Поклон пред паметта им.

Осмокласниците и деветокласниците се поклониха и поставиха цветя пред паметта на загиналите 11 434 български евреи от Македония, Беломорска Тракия и Пирот. В дискусия със своя учител по история и ръководител на два клуба в училището- ст.  учител Таня Караверлерска младите хора получиха поредния урок по човечност и хуманизъм от своя учител.