21 септември – Световен ден на мира

Уважаеми малки, големи и още по-големи приятели!

На прага сте на новата учебна година – На добър час! Пред вас са нови знания, приятелства, приключения, състезания, проекти, олимпиади, нови запознанства – всичко! Бъдете здрави и мечтайте! Казват, че един човек е толкова по-голям, колкото по-големи са мечтите му. А, какво означава  – голям човек? Аз бих казала – колкото по-големи са мечтите на един човек, толкова той би трябвало да се чувства по-свободен и по-щастлив.

Дори не можете да си представите колко много искам да намеря най-точните думи, за да мога по най-краткия начин да изразя онова чувство, което преизпълва сърцето ми и което бих искала да предам на вас. Толкова е сложно и същевременно – толкова простичко. Сложно, защото чувството е необхватно и простичко – защото думата би могла да бъде само една – МИР!  Бих ли могла да я заменя с друга дума ? Навярно – с МЕЧТА, а може би – с ОБИЧ, СВЕТЛИНА, ДОБРОТА?! Каквото и да кажа, съдържанието на всички тези думи се побира в друга една дума – ЛЮБОВ. Навярно по-малките ни приятели широко ще отворят очи от почуда? Защо любов? Защото животът е сътворен от любов. Ако нямаше любов, нямаше да има радост, щастие, мечти, разочарования, сълзи, борба, цели в живота, нямаше да има дори деца и детство. Нямаше нас да ни има. Нямаше да има лазурни изгреви и прекрасни залези, искрящ хоризонт, красота, която да преизпълва нашето светоусещане. Как се раждат красивите картини, омайващите шевици, мелодии, ритми? Как разбираме какво е това Родина? Естествено, че това става чрез чувството ЛЮБОВ, едно сърце, преизпълнено с доброта, възторг и благодарност –  към предци, родители, братя, сестри, учители, приятели – към всички и всичко.

Тези думи, за по-големите, може да прозвучат като проповед. Не е целенасочена проповед, но ако някой ги възприеме като християнска добродетел, то това , вероятно, е един житейски урок, от който всеки един от нас се учи. Радостното е , че като обобщение, тези чувства вълнуват милиони хора по света – общественици, политици, които стават изразители на глобални идеи. По този начин се е стигнало и до честването на СВЕТОВНИЯ ДЕН НА МИРА – 21-ви септември.

Този ден се отбелязва съгласно резолюция 36/67 от 1981 г., приета с идеята самият ден да съвпада с откриването на редовната сесия на Общото събрание на ООН. За първи път се чества през септември 1982 г.

През 2001 г. Общото събрание гласува резолюция 55/282 и утвърждава 21-ви септември за ден на ненасилието и спирането на огъня във всички точки на света. Международен ден на мира! Световен ден на мира! – както и да го наречем, надеждата и желанието на милиони, милиарди хора е да живеем в мир – не само един единствен ден! ТОВА ТРЯБВА ДА ПОМНИМ ВСИЧКИ! Този ден, тази идея събира хора от различни етноси и религии, от различни краища на света, защото думата МИР, означава преди всичко ЖИВОТ, достоен живот, преизпълнен с една вселена доброта, обич, свобода, мечти, дръзновени, светлина – СЛЪНЦЕ. Нали и без слънце не би могло да има живот на нашата планета!

Трябва да помним посланието на световния ден на мира и да живеем с увереността, че всеки може да допринесе за осъществяването на тази велика идея.

През настоящата 2022 г., когато се навършват 41 години от учредяването на този Ден на мира, последната, 41-ва година беляза този наш мир с тревога. Новинарските емисии се изпълват с  новини и снимки, към които не можем да останем равнодушни.

През същата тази 2022 г се навършват и 110 години от началото на Балканските войни /1912-1913 г./Ние, организаторите на  честването на тези годишнини не бихме искали да помръква устремът към знание и добро на всички, не бихме искали думата война да бъде част от нашия делник, макар и само чрез новините. Искаме да приобщим гласа на децата, на младото поколение към общочовешкия призив – НА ВСИЧКИ Е НУЖЕН МИР И ТОЗИ ПРИЗИВ ДА Е ЯСЕН, КАТЕГОРИЧЕН И ЧУТ.

Може би ще се попитате – какво от това, че ще чуете или прочетете тези няколко изречения, че, може би, за да отбележите деня, ще кажете стих, ще изпеете песен, ще нарисувате графит или едно гълъбче върху лист хартия, ще отдадете с минута мълчание почит към загиналите, или – просто – ще се обърнете към стоящия до вас и ще му кажете добра дума.

Направете каквото поискате, ако искате само се усмихнете, но запомнете този  СВЕТОВНИЯТ ДЕН НА МИРА, в който най-силно, най-властно и най-решително ще прозвучи гласът на разумните хора – ПАЗЕТЕ ЖИВОТА! И в този общ призив ще е и вашият личен глас, гласът на вашия клас, на вашето училище, село, град – гласът на България, на Балканите, на Европа, на света. Не е възможно този всемогъщ призив да не стигне до тези, които трябва да ни чуят. Ще ни чуят. Длъжни са да ни чуят! Има световни организации, които ще ги заставят да се вслушат в гласа на планетата.

А, Бургас? Хората на Бургас правят каквото трябва – привидно спокойно. Децата и младото поколение са последователни и настъпателни. В този година на  отбелязване на споменатите събития, предстоят интересни инициативи. Има специална програма. Предстои и седмото по ред издание на Националния с международно участие конкурс за ученическо творчество НА МИРА В СВЕТА. Пред нас е красивата и отговорна задача чрез този форум да направим нашия космополитен Бургас един от световните центрове на изразена творческа красота и полет на смели мечти.

По традиция, в дните на празника на Бургас ще бъде обявена темата на следващото, седмо издание на конкурса.

На добър час, приятели!  Успешна учебна година!

Бъдете здрави и мечтайте!

Попътен вятър!

 

С уважение, Ася Бороджиева – председател на Областната организация на СВВБ /Съюз на ветераните от войните на България/- Бургас.

Изпълнявам решението на Организационния комитет по отбелязване на 110 години от началото на Балканската война в състав: Регионален държавен архив-Бургас, Регионален исторически музей, Регионална библиотека „П.К.Яворов“, РУО – Бургас, Гарнизон – Бургас, СОСЗР, Военен клуб, СВВБ, СВИБ със съдействието на Областна управа и Община Бургас.

 

Председател на Орг.к-т, ген. Васил Джелебов

Вр.и.д., контраадмирал Георги Мотев