Шести национален ученически конкурс за историческа памет “Будител” и национална историческа конференция

На 4 и 5.11.2022г. в гр. Варна се проведе Шести национален ученически конкурс за историческа памет “Будител” и национална историческа конференция. Конкурсът от националния календар, организиран от РУО Варна, Първа езикова гимназия, Регионален исторически музей и патронажа на кмета на гр. Варна е посветен на 260 г. от написването на “История славянобългарская”. Шестото издание на конкурса на тема:”ОДА ЗА СВОБОДАТА” “Възрожденския полет на духа и мечтата за национално освобождение”.В престижния конкурс участваха над 250 ученици от цялата страна. Те се състезаваха в различни категории. За поредна година отборът на ПГТ”Проф. д-р Асен Златаров” грабна трето място в категория ДРАМАТИЗАЦИЯ.
Със своето изпълнение “За свободата, братя!” учениците Иванеса Недева и Калоян Калчев от 8 “д” кл., Теодор Тодоров и Калоян Кузманов от 9″ж” кл., Теодора Митева от 11″б”кл., Симона Гръкова и Тина Петкова от 11″г” кл. и Иван Драганов от 11″ж”кл. откриха националната конференция. Силното им присъствие на сцената предизвика бурни аплодисменти.
Възпитаниците на гимназията са част от клуба” Да съхраним българското” под ръководството на старши учител Таня Караверлерска. Учениците и техният учител получиха заслужени отличия от д-р Ирена Радева-началник на РУО гр. Варна.