Среща-разговор с проф. Пламен Митев на тема: „За Апостола на свободата в светлината на новооткритите документи в архивите на Република Турция“

На 16.02.2023г.в КЦ”Морско казино”, зала”Георги Баев” се проведе среща-разговор с проф. Пламен Митев на тема “За Апостола на свободата в светлината на новооткритите документи в архивите на Република Турция”. Инициативата бе част от програмата на Община Бургас, по повод 150 години от гибелта на Васил Левски, организирано от Дирекция” Регионален държавен архив” гр. Бургас.

Събитието бе открито от вълнуващото изпълнение на драматизацията”Джингиби” от учениците на ПГТ”Проф. д-р Асен Златаров” гр. Бургас,сценарий и режисура ст. учител Таня Караверлерска.

С емоция и вълнение бяха пресъздадени образите на: Гина Кунчева, Васил Левски, Матей Преображенски – Миткалото и мн. др.

Участниците от 8,9 и 11 клас – част от двата клуба “Да съхраним българското” и “Земя като една човешка длан” със своя  ръководител г-жа Караверлерска  грабнаха поредната национална награда-“Награда на журито” от състезание в гр. Котел на тема”Левски-Вулкан от човечност” , м. Февруари.

С интерес и любопитство младите хора изслушаха новостите от турските архиви, относно: година на раждане на Дякона, състава и решението на Софийската извънредна комисия,  отношението на българските първенци към съдбата и освобождаването на Левски.

Това предизвика безброй въпроси у младежите, на които проф. Митев с радост отговори, като подчерта и вредата от т. н. “медийна история”.