Открит бинарен урок „Една мечта по пътя на честта“

На 06.06.2024 г. в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ с учениците от 8.е клас се проведе открит бинарен урок по български език и литература и испански език на тема: „Една мечта по пътя на честта“. Провеждането му бе провокирано от желанието на осмокласниците да задълбочат своите познания за романа „Дон Кихот“, да се доближат до великия испански ренесансов творец Мигел де Сервантес – с неговите вълнения и тревоги, и да „последват“ из прашните пътища на Испания Рицаря на печалния образ към неговата мечта по пътя на честта, защото Дон Кихот е олицетворение на това, което искаме да бъдем  – борбени, смели, дръзки…

Урокът протече много интересно, като в началото Иво Добрев, Емил Илиев и Мартин Стойков представиха на испански и български език интересни моменти от живота на романиста и историята на създаването на творбата. Момчетата се справиха отлично с представянето на чуждия език и съответно с превода на родния език. Провокирани от темата, всеки един от учениците от 8.е клас сподели с какво свързва Испания. След това Ивон Стефанова въведе всички в света на изкуството, вдъхновен от вечните Дон Кихот и Санчо Панса.

Нашите ученици имат разнородни таланти – доказателство за това са Александър Иванов, който чрез езика на изобразителното изкуство пресъздаде образите на смелия рицар и неговия верен оръженосец, и Иво – артист по душа, който прочете авторско стихотворение, посветено на Дон Кихот.

Часът продължи в творческа атмосфера. Учениците бяха разделени на три отбора. Състезавайки се помежду си, те се впуснаха в игрова надпревара, като правиха различни упражнения на двата езика, подготвени от техните учители. Урокът приключи с обобщение под формата на куиз.

Състезанието бе оспорвано, участниците от трите отбора проявиха остроумие, бързина и знания и въпреки че победителят е един, удовлетвореност и усмивки имаше по лицата на всички. За пореден път идалгото се превърна в рицар, рицарят – пак в идалго… Но неговата вяра в доброто и справедливостта е жива… И щом Санчо успя да се пребори и да приеме идеите на господаря си за свои, то всички можем, просто трябва да не губим вяра и да не забравяме, че само трудният път води към сбъднатите мечти!

Бинарният урок бе реализиран от г-жа Румяна Желязкова (старши учител по български език и литература) и г-жа Мариана Белчинова (старши учител по испански и френски език). Гости на събитието бяха директорът на ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ инж. Фотинка Въргова и учители по български език и литература и испански език.