Националните състезания за „НАЙ-ДОБЪР МЛАД ГОТВАЧ“, „НАЙ-ДОБЪР МЛАД СЕРВИТЬОР”, „НАЙ-ДОБЪР МЛАД ХЛЕБАР-СЛАДКАР“ И „НАЙ-ДОБЪР МЛАД БАРМАН“ за учебна 2021/2022 година в гр. София и гр. Варна

ПГТ „ Проф. д-р Асен Златаров“  Бургас –
училището, което сбъдва мечти!
Националните състезания за „НАЙ-ДОБЪР МЛАД ГОТВАЧ“, „НАЙ-ДОБЪР МЛАД СЕРВИТЬОР”, „НАЙ-ДОБЪР МЛАД ХЛЕБАР-СЛАДКАР“ И „НАЙ-ДОБЪР МЛАД БАРМАН“ за учебна 2021/2022 година в гр. София и гр. Варна, приключиха с един златен и два сребърни медала за Професионалната гимназия по туризъм в морския град.
Третият кръг на Националното състезание 18-20 април 2022 г. – гр. София, в Интер Експо Център – 18 отбора готвач и сервитьор премериха сили и умения.
Първо място и златен медал в категорията „Най- добър млад сервитьор“ завоюва Венцислав Сребрев от ХI е клас, с ръководител Анна Тодорова. Сервитьорите имаха по три отделни маси – основна, помощна и сервизна. Освен с подредбата на различни видове чаши, прибори и сервизи, учениците трябваше да демонстрират и сомелиерските си умения и етикеция при поднасянето на ястията и напитките.
Второ място и сребърен медал в категорията „Най-добър млад готвач“ спечели Фани Киселова от ХII в клас, с ръководител Ганка Ангелова. Бъдещите мастър шефове разполагаха с два часа, за да приготвят предястие и основно ястие по зададени критерии и компоненти.  Фани приготви две кулинарни изделия –  предястие с включени пилешко филе, сирена и манго,  и основно ястие – вариация на бургаска странджанка, която силно впечатли журито.
Второ място и сребърен медал в категорията „Най-добър млад хлебар-сладкар“ спечели Георги Янчев от ХI д клас, с ръководител Петя Желязкова. Красиво аранжираните еклери от парено тесто с два вида крем, и козуначените кифли с филирани бадеми, задоволиха изтънчения вкус на прецизните оценители и те го отличиха спрямо другите 26 състезатели.
За всички участници важаха следните критерии за оценка:
1. Външен вид и работно облекло;
2. Лична хигиена и хигиена на работното място;
3. Безопасност при работа със съоръжения, инструменти и инвентар;
4. Ефективност на оползотворяване на влаганите хранителни продукти;
5. Организация и техника на работа;
6. Прецизност на изпълнението;
7. Оригиналност и новаторство при приготвяне и оформяне;
8. Вкусови качества;
9. Умения за представяне на готовите изделия;
10.Спазване на зададеното време за изпълнение.
След дълъг период на прекъсване ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ се включи отново и в Националното състезание „НАЙ-ДОБЪР МЛАД БАРМАН“. Състезанието се проведе в  периода 13-15.04.2022 г. – гр. Варна. Бургаската гимназия по туризъм се представи от Яница Руменова –  ХI е клас, с ръководител д-р Ивайло Минчев. В оспорваната битка между 17 състезатели Яница успя да влезе в ТОП 10 на най-добрите млади бармани на България, и зае шесто място. Състезателите премериха умения в два рунда:
1 РУНД: КУИК МИКС – (БЪРЗО МИКСИРАНЕ). Коктейлът за бързо миксиране бе „ДАЙКИРИ”;
2  РУНД: СЪВРЕМЕННА ИНТЕРПРЕТАЦИЯ НА ТЕМА ”ЛИМОНАДА”.
Състезателите се оценяваха за: Време – Хигиена на работа – Спазване стъпките на метода – Точно наливане – Точно шейкване – Поставяне на украсата – с щипка на ръба на чашата – Разливане – Излишък в шейкъра – Майсторство и боравене с бар инструментариума.
Организатор на Националните състезания по професии е Министерството на образованието и науката, а партньори са Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство в България, Българска асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток Интернационал, Ред-Девил, Българска туристическа камара – кетъринг, Българска асоциация на професионалните сомелиери, Националният браншови съюз на хлебарите и сладкарите в България и Българска асоциация на барманите.
Вълнението на участниците беше видимо, но пък знанията и уменията, които са получили в училище им дадоха самочувствието, че могат да се справят отлично с поставените задачи. За сетен път ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас доказа, че е училището, което сбъдва мечти!