Бургаската гимназия по туризъм изненада с Никулденски мастър клас

Бургаската Професионална гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” изненада с Никулденски мастър клас. Ученици от XI и XII класове на гимназията приготвиха и сервираха петстепенно меню заедно с подходящите напитки към него. Ценни насоки им даваха шеф готвачите от Българска асоциация на професионалните готвачи – Ивайло Димитров, Живко Димитров и Валентин Тодоров. А сервитьорите презентираха вината към отделните ястия под зоркото око на Михаил Марковски председател на Българска асоциация на сомелиерите в България.

Специални гости на събитието, което е посветено на празника на Бургас – 6-ти декември, Никулден, бяха началникът на Регионалното управление на образованието Петя Петрова, председателят на ОбС Бургас Севдалина Турманова, началникът на отдел “Образование” в Община Бургас Веселина Таралова, партньори на ПГТ, представители на професионални гимназии в Бургас. Гостите бяха поздравени от директорът на ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров” Фотинка Въргова, която даде и началото на Никулденския мастър клас, който се проведе в конферентната зала на ресторант “Младост”.

 

Първото питие, което гостите дегустираха бяха шотове – вариация на познатата напитка “Блъди Мери”. Като за начало гостите опитаха брускети с масло със сушени водорасли. Първото сервирано ястие бе студено предястие – салата от морски дарове, микс от зелени салати, хумус, фритирани морски дарове и дресинг от цитруси. Топлото предястие бе аранчини с миди в стил “по бургаски” поднесени върху доматена салса с мастика. Основното бе шаран в стил “Фридрих II от Прусия” – кюфтенца от шаран с трюфел в червен винен сос с пушена пъстърва с праз, лук, целина, гарнирани с турнирани картофи в масло. А десертът бе вариация на класическо шоколадово брауни, но с карамелизирани черноморски скариди с мус от бял шоколад и хайвер, сервиран върху редукция от малиново пюре.

Интерес за гостите бе показното как се декантира червено вино (виж видеото). За жалост в много малко ресторанти у нас наученото в специализираните гимназии се практикува от сервитьорите.

С уменията си учениците от гимназията показаха, че ще се целят в първите места на предстоящите регионални и национални състецания по професии през следващата календарна година.

chernomorie-bg.com – Бургаската Професионална гимназия по туризъм “Проф. д-р Асен Златаров” изненада с Никулденски мастър клас.