Ученици от 9 и 12 клас в ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров” посетиха Народното събрание на Република България

На 17.11.2022г., група ученици от 9 и 12 клас в ПГТ “Проф. д-р Асен Златаров”, заедно с две училища от град Бургас, посетиха Народното събрание на Република  България.

Визитата бе по покана на народните представители от област Бургас. На учениците бе представена историческа информация за сградата на Народното събрание, нейното значение и функции. Докоснаха се до основните закони на страната ни от 1879г. до днес – Търновската конституция, Конституциите от 1947г. и 1971г., както и Конституцията на Република България от 1991г.

В кулоарите на НС, се срещнаха с народни представители и с Председателя на НС, г-н Вежди Рашидов, което предизвика у тях истинско вълнение. Най-впечатлени бяха от посещението си в пленарната зала на институцията и възможността да се поставят на мястото на народните избраници.

В непринуден разговор с г-н Жечо Станков, гимназистите задаваха въпроси за работата, отговорността и моралните задължения на депутатите. Разбраха, че е важно да има активно гражданско общество, за да се спазват демократичните принципи на управление и конструктивният диалог между институциите. Получиха отговори на въпроси за образованието, за подобряване на инфраструктурата  и как те самите могат да се превърнат в инициатори на промяна.

Срещата завърши със снимки, ведро настроение, пожелания за успехи и удовлетворение от посещението.

За да бъде преживяването още по-запомнящо се, учениците видяха сградите и на останалите институции, т. нар. Триъгълник на властта – Народно събрание, Министерски съвет и Президентство. Бяха възхитени от сградите на БАН, Националната художествена галерия и  Археологическия музей.