Бургаската ПГТ „ Проф. д-р Асен Златаров“ завоюва всички първи места във втори кръг на Националните състезания по професии

В Регионалния кръг на Националните състезания 10-12 март – гр. Хисаря за „НАЙ-ДОБЪР МЛАД ГОТВАЧ“ И „НАЙ-ДОБЪР МЛАД СЕРВИТЬОР” за учебна 2021/2022 година, първо място и златен медал в категорията „ Най-добър млад готвач“ спечели Фани Киселова от ХII в клас, с ръководител Ганка Ангелова. Тя приготви две кулинарни изделия – студено предястие с включени сирена, плодове и зеленчуци и основно ястие вариация на пиката от свинско контрафиле с трикомпонентна гарнитура и сос. Първо място и златен медал в категорията „Най- добър млад сервитьор“ завоюва Венцислав Сребрев от ХI е клас, с ръководител Анна Тодорова. Неговата задача бе да  предложи с предястието подходящо вино (бяло или розе), с основното ястие червено вино (с коркова тапа) – за декантиране, и да представи ястията според собствената си преценка на български и английски език.
Участници в Регионалния кръг на Националните състезания за „НАЙ-ДОБЪР МЛАД ГОТВАЧ“ И „НАЙ-ДОБЪР МЛАД СЕРВИТЬОР” за учебна 2021/2022 година  бяха ученици от професионалните гимназии по туризъм от областите Бургас, Ямбол, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.
ОРГАНИЗАТОР:  Министерство на образованието и науката (МОН)
ПАРТНЬОРИ: Асоциация на училищата по   ресторантьорство и хотелиерство в България (АУРХ), Българска асоциация на професионалните готвачи, Евро-Ток Интернационал, Ред-Девил,  Българска туристическа камара – кетъринг, Българска асоциация на професионалните сомелиери.
Цел на състезанието е да се осигури възможност за демонстриране на  придобити  знания  и  умения  в  конкретна работна  ситуация, и да се постигне обвързване на извънучилищните дейности с бизнес средите от региона и областта, популяризиране възможностите за реклама и за престиж на работодателите чрез спонсорство и участие в подобни извънучилищни дейности.
Състезанието се състоя от практическо приложение на формирани в процеса на обучението знания и умения. Готвачи – да приготвят две кулинарни изделия – предястие и основно ястие; да аранжират по три порции от предястието и основното ястие – по 1 за оценка от журито и за експониране, а третата порция се разделя на две, за да бъде поднесена от сервитьора на гостите. Сервитьори – посрещат и настаняват гостите, устно представят менюто (на български и чужд език), обслужват гостите, като предлагат и поднасят подходящите за храната напитки. Декантират или представят виното в зависимост от менюто.
В тази оспорвана битка представителите на ПГТ „ Проф. д-р Асен Златаров“ постигнаха първи в историята на гимназията успех – две първи места и в двете категории. За пореден път обществеността се убеди, че това е училището, което сбъдва мечти!