20
Май`18

ПГТ и „Европейска нощ на музеите” 2018 г.

Бургас
   

               Европейска нощ на музеите

      Професионална гимназия по туризъм се включи за втори път в Европейската нощ на музеите, която се провежда от 2004 година в нашия град. Учениците от клуб „Величието на България“, по проект „Твоят час“ финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове участваха с ентусиазъм отново и показаха много добри познания. Тази година тяхното представяне беше в Историческия , Природонаучния и Етнографския музей.
      В историческия музей, участваха за втора поредна година, като учениците запознаваха гостите с интересни факти от историята на града, даваха информация за политическата и военната история на града от Античността до Съвремието. Интересна атракция беше скафандърът на втория български космонавт Александър Александров, изложбата за българските светци, която представя 65 българи, канонизирани от Българската, Вселенската, Сръбската, Румънската и Руската патриаршии. Иконите и ценните предмети от съкровищницата на музея датирани от ХІХ век също предизвикаха интерес, това стана факт и благодарение и на беседите на учениците. Изключително впечатляващо беше представянето на учениците от клуба и на „Стената на буквите“.
      В Природонаучния музей те даваха информация за предстоящо лятно училище и за колекцията от минерали.
      В Етнографския музей участието на клуба бе в гостуващата изложбата „Светлописците на Шумен“, посветена на фотографията и нейните първи крачки в България. Учениците успяха да потопят гостите в традиционния бит и обичаи на българите, представяйки традиционни носии и обичаи.
      След приключване на изявата участниците от клуба получиха грамоти и награда от РИМ – Бургас -безплатно посещение на „Авиомузей Бургас“, който се намира на територията на летище Бургас.
      Гимназията изказва благодарност за достойното им представяне!16
Фев`18

Паронен празник на ПГТ

Бургас
   

               Ден на отворените врати

      По случай патронния празник Професионална гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров”– гр. Бургас организира поредица дейности за отбелязване на тържествената дата- 133 години от рождението на патрона проф. Асен Христов Златаров.
      В навечерието на 60-та годишнина от основаването в училището се обучават 995 ученици по професиите хотелиер, администратор в хотелиерството, ресторантьор, организатор на туристическа дейност, готвач, техник- технолог в ХВП. От учебната 2016/2017 г. се провежда и обучение по дуална система за една паралелка ученици по професия «Готвач». Професионалната подготовка и възможностите за успешната реализация на възпитаниците на гимназията привличат ежегодно стотици кандидат-гимназисти.
      Гимназията разполага със съвременна учебна база- модерни кухни, учебни фурни, кабинети по сервиране, кабинет- хотелска рецепция, компютърни зали, физкултурен салон и библиотека. Учебните занятия се осъществявят от висококвалифицирани преподаватели с богат практически опит.
      На 16.02.2018г. в ПГТ гр. Бургас, се проведоха множество състезания: училищен кръг на Национално състезание по професии. за „Най-добър млад готвач”, „Най-добър млад сервитьор”, „Най-добър млад хлебар- сладкар”, състезание на историческа тематика по повод 140 години от Освобождението на България, състезание на клуб по Лего-роботика, състезание по български език, биология, химия, физика, шахмат, волейбол. По повод 140 години от Освобождението на България, на патронния празник, в училището гостува и изложба за освобождението на Бургас, предоставена любезно от Регионалния исторически музей.
      Гости на тържеството и участници в оценяването на състезателите бяха проф. Севдалина Турманова- зам. Областен управител, инж. Цанко Иванов – председател на БРТПП, инж. Яна Маркова- Община Бургас, г-жа Таня Новакова- секретар на СБУ Бургас, старши експерт Деян Божинов- РУО Бургас, председателят на училищното настоятелство, главни готвачи, мениджъри и собственици на известни заведения за обществено хранене в гр. Бургас.
      Възпитаниците на гимназията показаха разнородни интереси в безброй тематични направления, но най-атрактивни бяха професионалните състезания, в които се включиха ученици от 11. и 12. класове, както и ученици от 10 клас, обучавани по дуална система по ДОМИНО. Приготвените ястия се отличаваха с модерно художествено оформление и отлични вкусови качества, което затрудни избора на журито. Учениците, класирани на първо, второ и трето място ще представят ПГТ на регионалното състезание по професии през месец март 2018г. в гр.Ямбол.
      От името на гимназията изказваме благодарност за усилията на партньорските организации и подкрепата, която оказват в името на по-добрата професионална подготовка и икономическия растеж на Бургас и региона!01
Ное`17

Ден на народните будители

Бургас
   

               Национална седмица на четенето

      Във връзка с Деня на народните будители за 1 ноември в ПГТ „Проф д-р Асен Златаров“ – Бургас бе реализирано мероприятие на принципа „Връстници обучават връстници“. Виолета Георгиева и Жаклин Иванова от XI д клас подготвиха и представиха презентация за празника пред ученици от 8 и 9 клас. Инициативата има за цел формиране на национално и гражданско самосъзнание и идентичност на учениците.


23
Окт`17

Национална седмица на четенето

Бургас
   

               Национална седмица на четенето

      На 23.10.2017 г. в ПГТ „Проф. д-р Асен Златаров“ – се откри „Национална седмица на четенето“ с обособен в училището кът „къщичка на книгата“. Седмицата бе открита от председателя на Ученическия съвет – Ива Петкова, която призова учениците за обич към българския език и четенето. В къщичката на книгите, учениците могат да оставят своя прочетена и да вземат друга книга, която да прочетат.
Седмицата ще премине със следните мероприятия:.
на 24.10.2017 г. – „маратон на четенето“; на 25.10.2017 г. от 13.10 часа „в света на книгите“ – рецитал; на 26.10.2017 г. „викторини“ и на 27.10.2017 г. – закриване на Националната седмица на четенето.


12
Окт`17

Френският шеф готвач Ален Тет в ПГТ

Бургас
   

               Френският шеф готвач Ален Тет в ПГТ

      Ален Тет е учител по готварство в професионална гимназия по хотелиерство Жорж Фреш в Монпелие. Училището приема всяка година по 900 ученицив профилите хтелиерство, сладкарство, производство на хляб и хлебни изделия, туризъм и готварство. Разполага с оборудвани 9 кухни, 4 ресторанта, специализирани зали по сладкарство и хлебопроизводство, както и с 12 хотелски стаи.
      Господин Тет преподава готварство от 2005г.,след като вече е бил шеф-готвач в ресторанта "Льо тру норман" в Сент Аман Лезо и след участието му в създаването на хотел-ресторант "Кло дьо Сериняк" в Кос и Диеж.


16
Сеп`17

Кампания “Да изчистим България заедно“

Бургас
   

               “Да изчистим България заедно“

        Професионална гимназия по туризъм "Проф. д-р Асен Златаров" гр.Бургас беше част от кампанията “Да изчистим България заедно“ Общо 21 доброволци- учители и ученици, с отлично настроение и ентусиазъм почистиха двора и прилежащите тротоари, за да докажат, че чистотата е грижа на всеки!


23
Юни`17

Призови места за учениците на ПГТ в конкурса „Аз готвя най-добре“

София
   

               Конкурс „Аз готвя най-добре“

       На 23 юни в Министерството на образованието и науката бяха връчени наградите на учениците, заели призовите места в конкурса „Аз готвя най-добре“, организиран от ДОМИНО на Швейцарската образователна група. Почетното второ място зае Костадин Джардов от Професионалната гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“Бургас, а наградата за него- пътуване до Швейцария, където ще е гост на Ден на отворените врати на Швейцарската образователна група. На трето място в конкурса „Аз готвя най-добре“ се класира отново наша възпитаничка- Халиме Кралъ, която получи книга с рецепти и готварска престилка от музея на прочутия швейцарски майстор-готвач Антон Мозиман. След церемонията, под вещото ръководство на шеф Хюг Бутен, учениците приготвиха вкусни курабийки се превърнаха в шеф-готвачи в HRC Culinary Academy в София. Честито на победителите и напред към следващото предизвикателство!


03
Юни`17
Бургаски ученици преписаха „История славянобългарска“
Бургас
   


Бургаски ученици преписаха „История славянобългарска“

       Ученици от професионалната гимназия по туризъм в Бургас решиха да продължат делото на Паисий Хилендарски като преписаха неговата „История славянобългарска“. Деветокласниците се върнаха няколко столетия назад, когато Паисий поставя началото на възродителния процес у нас.
       „Тази тяхна инициатива е нещо уникално за днешния 21 век. Знам с какво се занимават тийнейджърите и писането не им е сред любимите занимания. За това наистина се гордея с това, което нашите ученици направиха“, каза Петя Кудева, която е преподавател по история в ПГТ „Проф. Д-р Асен Златаров“- Бургас.
       В едно от междучасията след часа по история, деветокласниците решили, че и те могат да съхранят нашата история, като препишат делото на Паисий. Направили списък с желаещите съученици и само за месец преписали цялото произведение.
       Това не е първият препис, който учениците от тази гимназия правят. Още през 2005 година техни връстници дават началото. Преписът ще бъде изложен в гимназията, като доказателство, че все още има родолюбиви ученици.
        Учениците от ІХ а клас преписали „История славянобългарска“ получиха своите грамоти за родолюбивото дело. Гости на събитието бяха г-жа Харизанова, представител на РУО Бургас, г-жа Иванка Делева и г-жа Яна Иванова, представители на РИМ Бургас. Десислава Лилова –началник отдел „Държавен архив“ Бургас , Анастасия Димитрова и Стоянка Деянкова представители също на „Държавен архив“ Бургас.
       Гостите поздравиха учениците за родолюбивото дело и им пожелаха много успехи, както и да обичат и съхраняват българската памет.
        Г-жа Павлина Градишка, Директор на ПГТ приветства възпитаниците на гимназията от ІХ а клас, получи преписа на „Историята“ от Биляна Тончева и раздаде грамоти на участниците в това значимо за училището дело - повод за гордост и пример за подражание.

20
Май`17
ХIII Нощ на музеите в Бургас
Бургас
    
                Европейска нощ на музеите

        На 20 май 2017 г., събота, от 18:00 ч. Регионален исторически музей-Бургас се включи за XIII поредна година в Европейската нощ на музеите. Открита бе изложбата „Епохата на цар Фердинанд“ – Представено бе в цялостен вид управлението на Фердинанд като княз и цар на България, неговата политическа, научна и културна дейност като владетел на българиет в края на 19 и нач. на 20 в. Публиката има възможност да чуе открити беседи за различните изложби от млади доброволци. 9 десетокласника от клуб „Величието на България“ на ПГТ „Проф. Асен Златаров“, посрещнаха и информираха многобройните гости на Историческия музея с интересни истории за предметите.
        Благодарим за достойното представяне пред бургаската културна общественост!


1 2 3

За контакт с нас

Бургас 8000, бул.„Стефан Стамболов” №53
тел: +359 56 545903
E-mail: toh_bs@abv.bg

В мрежата